top of page

Wat mij hielp en nog helpt -> Yoga

Blij zijn met jezelf... Mooie titel voor een website maar hoe accepteer je jezelf zoals je bent?

sea waves GIF

Zolang als ik mij kan herinneren, ben ik mijn eigen grootste criticaster. Weinig tevreden zijn, gebrek aan zelfvertrouwen en alles altijd perfect willen doen. En hoe ouder ik werd, hoe meer last ik hiervan kreeg. Het werd tijd voor verandering en om dingen los te laten. Veranderen is niet altijd even makkelijk, maar ook jij kunt het. Ik neem je graag mee op mijn persoonlijke ontdekkingsreis. Laat mijn ervaring jouw inspiratie zijn.

‘Yoga bestaat uit meer dan yoga houdingen, ook uit bewustwording en ontspanning.'

Mijn yoga ervaring

Een jaar of zes geleden ben ik begonnen met yoga. Bij de dichtstbijzijnde yoga studio had ik mij aangemeld voor een proefles. Ik wilde kijken of yoga mij een bepaalde rust kon geven.

De lerares straalde een enorme rust uit, waar ik op voorhand al helemaal rustig van werd. Er hing een fijne en serene sfeer in de yoga studio. Daarnaast had zij een hele fijne stem om naar te luisteren.

Het begin van de les was altijd hetzelfde. Even landen en dan zei ze: ‘Komend uur is voor jou, voor jou alleen’. Dat vond ik toch altijd zo'n heerlijk begin, bewust zijn dat deze tijd alleen voor mij was!

Balans

Yoga is niet prestatiegericht en je hoeft er ook niet heel lenig voor te zijn. Het ontwikkelen van lenigheid en ontspanning is goed voor je lichaam. Wat ik heel rustgevend vind, is dat de yoga houdingen en oefeningen gecombineerd worden met je ademhaling. Ik ben mij op deze manier heel bewust van wat ik aan het doen ben. Het heeft mij ook geholpen om van een schouderblessure af te komen en om mijn hoofdpijn te verminderen.

'Yoga zorgt voor rust in mijn hoofd en ontspanning in mijn lijf.'

Mediteren

De les werd altijd afgesloten met een korte geleide meditatie. Eindigen in de ‘savasana’ houding. Lekker ontspannen op je rug met een dekentje over je heen en een fijne stem die je even naar een andere wereld brengt met zo’n meditatie muziekje erbij. Heerlijk!

Eerlijk is eerlijk, tijdens sommige lessen verlangde ik daar halverwege de les al naar, omdat ik gewoon niet 'in een les' kwam. Het gebeurde ook wel dat de les heerlijk was, maar ik daarna geen rust in mijn hoofd had tijdens de meditatie. Mijn gedachten gingen van links naar rechts en werden niet 'stil'. Dat was dus direct mijn leerproces. Proberen geen kritiek op mezelf te hebben, maar denken: 'die gedachten die je nu hebt is wat het is, volgende keer gaat het beter'.

En dan werd het weer tijd dat je terug moest komen naar het hier en nu.

‘Kom langzaam weer terug naar het hier en nu', hoorde ik dan.

‘Neeheee’, nu nog niet!’, riep ik dan in mijn hoofd. 'Laat mij nog even liggen hier'.


Mijn eerste oefening in bewustwording

Wat mij bewust maakte was de zin die de lerares vaak zei tijdens de oefeningen: ‘neem het waar, maar vind er niets van’. Het waarnemen ging over (onrustige) gedachten die in je hoofd binnenkomen en eventuele lichamelijke ongemakken. Deze zin zette mij aan het denken en werd eigenlijk mijn eerste oefening. Ik ging deze zin toepassen in het dagelijks leven.

Neem het waar, maar vind er niets van. En zo probeerde ik door het leven te lopen, te fietsen, te rijden en te zijn. Dat bleek nog niet zo makkelijk! Ik ben namelijk iemand die overal iets van vind. Het maakte mij wel heel erg bewust dat ik mij druk maakte over van alles en iedereen. Toen ik ook nog las dat het bekritiseren van een anderen eigenlijk iets zegt over jezelf, namelijk jezelf beter laten voelen door jouw eigen tekortkomingen op een ander te projecten, toen dacht ik daar ga ik mee ophouden want ik wil niet zo negatief in het leven staan.

'Bewustheid is het begin van een transformatieproces waarbij je kunt kiezen voor een andere manier van zijn.'

Conclusie

Vanaf de eerste les vond ik yoga heerlijk. Het bracht me vooral rust, ontspanning en leerde me bewuster te zijn van mijn ademhaling en bewust te zijn van mijn eigen onrust en negativiteit.

En nu ik in Spanje woon, volg ik hier weer lessen. Weliswaar bij een Engelse en met hele andere uitzichten maar altijd met hetzelfde resultaat.


Ook willen beginnen?

Er zijn veel verschillende stromingen binnen de yoga, orienteer je via YouTube, via diverse yoga websites en kijk wat bij jou past. Of kijk in je omgeving naar een yogastudio en neem een proefles.

Comments


bottom of page