top of page

Boekentip ‘De mannen van Maria' van Anneloes Timmerije

Een boek lezen. Heerlijk! Op de bank of in een luie stoel, kopje thee erbij en jezelf laten meeslepen door een goed verhaal. Wetenschap heeft aangetoond dat wie regelmatig leest, minder stress ervaart, beter kan slapen en het verouderingsproces van de brein vertraagt.

En stop je favoriete boek of je e-reader in je tas en neem deze overal mee naartoe. Wanneer je ergens moet wachten, pak dan je boek en laat je weer meeslepen.


Ik geef je graag een tip uit mijn eigen ‘bibliotheek'.


De mannen van Maria

Anneloes Timmerije

‘We gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust.’


Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een hete, stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. In Batavia valt ze op door wie ze is en wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

Ze onttrekt zich aan alle conventies en regels en wordt de grande dame van Batavia.

Bij haar dood in 1674 hoorde ze tot de honderd rijksten van de Republiek.


Veel leesplezier!


Comments


bottom of page