top of page

Genieten van de kleine dingen

Hoe word je hiervan meer bewust?

painting brushes


‘Genieten’ een vies woord?

Het woord ‘genieten’ roept bij mij soms weerstand op. Op Facebook en Instagram zijn veel mensen ‘lekker aan het genieten’. Ook bladen en online magazines staan vol met artikelen, lijstjes, aanbevelingen, e.d. met wat je al niet moet doen om te genieten. Ik voel dan een soort druk dat als ik niet aan die lijstjes voldoe, dat ik dan niet weet hoe ik kan genieten. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet.

Ik heb best vaak momenten of dagen dat ik niet aan het genieten ben. Is dat erg? Nee, vooral heel menselijk.


In het nu

In de Dikke Van Dale staat bij ‘genieten’: ‘genot hebben, zich vermaken’. Dus eigenlijk gaat het erom dat je plezier beleeft aan de dingen die je doet. Genieten in het nu, van het nu. Het vermogen om, bewust gebeurtenissen en ervaringen aandacht te geven en te beleven. Wanneer we op de automatische piloot handelen, zijn we ons minder bewust en dat geeft vaak het gevoel dat we dingen moeten en dat we geleefd worden. Aandacht maakt niet alleen alles mooier, maar aandacht maakt ons ook alerter.

En wanneer je geniet of je je vermaakt zijn er altijd positieve emoties aanwezig, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.


Leerproces

Misschien zijn wij wel verleerd om te genieten van het nu en van de kleine dingen omdat we altijd druk zijn. We zijn vaak ook druk met gisteren en morgen. Maar hoe geniet je of ben je meer bewust van het moment? Het goede nieuws is dat het kunt leren en dat je er in ieder geval steeds beter in kunt worden. Je moet er echter wel iets voor doen.

Iedere dag kun je weer leren meer bewust te zijn. Van íeder moment genieten is een utopie. Een slechte dag mag ook gewoon een slechte dag zijn.


Verandering

Volgens mij hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Ervaar het genieten niet als ‘moeten’ maar als een proces om meer bewust te worden van de dingen die er al zijn. Wanneer je regelmatig afvraagt of je wel aan het genieten bent, dan ben je daar veel te druk mee bezig. Wees niet te krampachtig. Vergelijk jezelf ook niet met anderen. Genieten is iets persoonlijks.

Vaak is het enige wat verandering vraagt jouw aandacht, jouw gevoel en niet de situatie.


Handvaten

Graag geef ik onderstaande handvaten:

  1. Ben je bewust van het nu, leef in het moment

  2. Geef aandacht aan de dingen die je doet

  3. Laat los en accepteer wat je niet kunt veranderen of niet lukt

  4. Vergeet niet dankbaar te zijn wanneer hebt genoten

Ik wens je veel genietmomenten!


En wil je je momenten delen met mij, dan hoor ik dat graag!Comments


bottom of page