top of page

Levenswiel

Doe jij wel eens en stap terug en sta je even stil hoe tevreden je bent en hoe je je voelt met het leven in het algemeen?

Misschien maak je je zorgen over je gezondheid, je relatie of loopt het niet lekker op je werk. Wat het ook is, het heeft invloed op je en misschien je zit niet helemaal lekker in je vel. Het kan je helpen een moment te nemen om naar je leven als geheel te kijken en die gebieden te identificeren die aandacht nodig hebben.


Wat is het levenswiel?

Het levenswiel kan je helpen om je leven weer in balans te brengen. Het originele concept is gemaakt door de Amerikaan Paul J. Meyer en er worden verschillende variaties van het wiel gebruikt door coaches.


Hoe gebruik je het?

1. Kies je levensgebieden

Kies naar welke gebieden je wilt kijken. Hierbij kun je denken aan de rollen die je speelt of dingen die jij belangrijk vindt, zoals: je relatie, vriendschappen, familie, werk, gezondheid (lichamelijk/geestelijk), persoonlijke ontwikkeling, tijd hebben voor jezelf, creativiteit etc. Kies gebieden die op dit moment het meest relevant voor je zijn en noteer deze vervolgens op één van de spaken/stippellijnen van het wiel.


2. Beoordeel je levensgebieden

Beoordeel elk gebied met betrekking tot hoeveel aandacht je aan dat gebied besteedt op een schaal van 0 (laag) tot 10 (hoog). Neem de tijd voor deze stap en overweeg echt hoeveel aandacht je momenteel aan elk gebied geeft. Markeer je scores voor elk gebied met een punt of kruis.

3. Verbind de punten

Verbind nu de punten om je cirkel te vormen. Hoe ziet je wiel eruit, waar zit je balans of disbalans?


4. Noteer je ideale score voor elk gebied

Vervolgens denk je na over wat jouw ideale score is per gebied. Een evenwichtig leven betekent niet dat alle scores op elk levensgebied gelijk hoeven te zijn: sommige gebieden hebben meer aandacht en focus nodig dan andere. Je zult onvermijdelijk keuzes en compromissen moeten sluiten, aangezien jouw tijd en energie niet onbeperkt beschikbaar zijn. Zet ook deze 'ideale' scores in je levenswiel.


5. Tijd voor actie!

De uitdaging is nu om deze kennis en de wens naar een evenwichtiger leven om te zetten in actie. Nu je een visuele weergave van je huidige levensbalans en je ideale levensbalans hebt, kun je bepalen welke gebieden van je leven meer aandacht nodig hebben of juist te veel aandacht kosten.


Aan de slag!

Gebruik mijn free printables om tot actie over te gaan.

Free Printable_Levenswiel
.pdf
Download PDF • 1.83MB

Worksheet downloaden en printen

Free Printable_Levenswiel worksheet
.pdf
Download PDF • 2.39MBComments


bottom of page