top of page

'Nee' durven zeggen

Vind jij het, net zoals ik, soms ook moeilijk om nee te zeggen? Vaak weet je al dat je iets niet wilt, maar toch zeg je ja. En vervolgens heb je iets afgesproken waar je helemaal geen zin in hebt. Herkenbaar?

Geef jezelf toestemming om nee te zeggen en te beschikken over je eigen tijd. Dat is je goed recht. Behalve dat je geen recht doet aan jezelf, doe je ook geen recht aan die persoon tegen wie je ongewild ja hebt gezegd. Je bent niet alleen niet eerlijk naar jezelf maar ook niet naar die ander.


Zelfkennis

Nee zeggen wordt veel makkelijker als je weet wat je wilt en wat belangrijk voor je is. Het gaat om een stukje zelfbescherming en eerlijkheid naar jezelf. En dat heeft niets met die ander te maken, alleen met jou. Door deze zelfkennis weet je wat echt belangrijk is voor jou. Wanneer jij duidelijk weet wat je doelen, dromen, wensen en afspraken zijn, is het voor anderen veel lastiger om jou daarvan af te brengen en voor jou makkelijker om daar aan vast te houden.

Nee zeggen tegen anderen, is ja zeggen tegen jezelf

Bedenktijd inlassen

Nee zeggen is niet moeilijk, ook al vinden we dat vaak wel omdat we de ander niet willen teleurstellen of omdat je je verplicht voelt. Wil je niet direct nee zeggen dan kun je ook zeggen dat je erop terugkomt. Geef jezelf tijd om er over na te denken en bedenk je dan:

 1. Wil ik dit?

 2. Komt het uit?

 3. Wat moet ik hiervoor mogelijk laten schieten?

 4. Wat levert het op/wat kan ik hierdoor niet doen?

Hoe zeg je nee?

 • Houd je nee kort en simpel. Je hoeft echt niet altijd een hele uitleg of excuus te geven waarom je dit niet zou willen, daarmee maak je het jezelf vaak veel moeilijker.

 • Wees eerlijk. Iemand stelt een vraag en verwacht daar een eerlijk antwoord op.

 • Breng je nee overtuigend, ook al twijfel je.

 • Zwak je nee ook niet af door ‘misschien’, ‘eigenlijk’, ‘denk ik’, ‘sorry’ of ‘vrees ik’ toe te voegen. Je geeft hierdoor ruimte voor een ander om te onderhandelen of jou toch te gaan overtuigen.

 • Accepteert de ander jou nee niet? Je hoeft je echt niet schuldig of egoïstisch te voelen. De acceptatie van de ander is niet jouw verantwoordelijkheid. Je hoeft er dus ook geen sorry voor te zeggen.

Voorbeeldzinnen om je op weg te helpen

 1. Bedankt voor het verzoek, maar het gaat me niet lukken.

 2. Nee, dat komt mij niet goed uit.

 3. Bedankt voor het vragen… en nee.

 4. Ik begrijp het… en nee.

 5. Je zou gelijk kunnen hebben… en nee.

 6. Ik zie dat het voor jou zou kunnen werken… en nee.

 7. Dan is mijn agenda al vol.

 8. Dan heb ik al een andere afspraak en kan ik niet.

 9. Ik denk er even over na en kom er …. (straks, morgen, volgende week) bij je op terug.

 10. Dat duurt te lang voor mij, maar een uurtje kan ik wel helpen.

 11. Dat is te zwaar/veel/ ingewikkeld voor mij, maar ik ken wel iemand die je mogelijk wel kan helpen.

 12. Nee dat komt mij niet goed uit, maar…… dan zou ik wel kunnen.

 13. Is het wellicht een idee dat je/we … doen in plaats van……

 14. Bedankt voor de uitnodiging, maar dan heb ik tijd voor mezelf en/of gezin vrij gemaakt en dat gaat voor andere afspraken.

 15. Ik zal je zeggen wat ik wél voor je kan doen” (en het houden bij wat voor jou comfortabel is.

Niet alle verzoeken vereisen een antwoord. Het voelt onbeleefd om een verzoek te negeren, maar soms kan dat zeker wel.


Vergeet niet dat niemand je minder aardig, behulpzaam, lief of attent vindt wanneer je nee zegt. Je bent niets verplicht.

Wanneer je ‘nee’ zegt, zal je ‘ja’ groter zijn.

En als je dan weet: ‘ja, dit wil ik doen’, dan ga je er ook 100% voor!

Comments


bottom of page