top of page

Gedicht van Rumi

Een aantal jaar geleden ontdekte ik de gedichten van Rumi. Gedichten spraken mij nooit echt aan, totdat ik iets las op internet over Perzië en ik een gedicht van Rumi las. In zijn werk staat hij stil bij de schoonheid en kracht van (goddelijke) liefde, tolerantie, hoop, verlies en troost en inspireert je om het zélf te ervaren.


Wie is Rumi?

Mohamed Jalal ad-Din Balkhi Rumi of Roemi is een 13e eeuwse filosoof en dichter van Perzische afkomst en soefi-mysticus. Het soefisme geldt als een mystieke stroming binnen de islam.

Rumi is meer verkocht dan Shakespeare, is populair op social media en is een inspirator voor grote denkers als Goethe en Nietzsche. Maar ook voor Chris Martin van Coldplay, op ‘A Head Full Of Dreams’ is een gedicht van Rumi te horen. En Beyoncé vernoemde één van haar kinderen naar deze dichter.


Het gedicht

Het gedicht dat ik wil delen is ‘De Herberg’. Een bijzonder gedicht met een levensles. Een gedicht over acceptatie van de dingen zoals ze zijn. Het hele scala aan menselijke ervaring is waardevol vertelt Rumi ons. Niets kan afgedaan worden als onnodig of vermijdbaar. Accepteer, verwelkom en heb eerbied voor al je gemoedstoestanden, want elke ervaring brengt je verder.


De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat

Behandel dan toch elke gast met eerbied Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken nieuwe gelukzaligheid

De sombere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt Ze zijn stuk voor stuk gestuurd om jou als raadgever te dienen
コメント


bottom of page