top of page

Weg met die zelfbeperkende overtuigingen

In 1997 schreef Don Miguel Ruiz, een Mexicaans schrijver, zijn boek ‘The Four Agreements’. Een boek over zelfbeperkende overtuigingen en hoe vier inzichten je gaan helpen dit los te laten.


Don Miguel Ruiz, is een Mexicaanse schrijver van spirituele teksten, leraar en sjamaan. Hij studeerde medicijnen en werd chirurg. Na een bijna-doodervaring ging hij zich in de leer van zijn voorouders verdiepen en werd sjamaan.

Hij schrijft dat onze zelfbeperkende overtuigingen gevormd worden door ervaringen en overtuigingen die wij ons eigen hebben gemaakt, die gevormd zijn door anderen en door het leven. Door je bewust te worden van deze vier inzichten en deze toe te passen, vergroot je uiteindelijk je persoonlijke vrijheid.


De vier inzichten


Wees zuiver en oprecht in je woorden

Dus niet roddelen, kwaad spreken of je negatief uitlaten over jezelf of over anderen. Dat klinkt simpel, de uitvoering is lastiger.

Ga niet uit van veronderstellingen

Dit vond ik een echte een eye-opener. Ik kon heel goed voor een ander invullen wat hij of zij zou denken of doen. Wanneer je dit laat gaan, wordt het een stuk rustiger voor jezelf en maakt het ook niet zoveel meer uit wat een andere over jou denkt.

Vat niets persoonlijk op

Ook dit inzicht geeft zoveel rust. Wat een ander zegt over jou, zegt alles over hem/haar en niets over jou. Het scheelt jou een heleboel gepieker en onzekerheid als je dat niet persoonlijk opvat.

Doe altijd je best

Je best doen betekent dat je de dingen met vreugde doet, dat je er plezier in hebt en dat je dingen met aandacht doet.


Deze inzichten zorgden bij mij voor een frisse wind in mijn hoofd en ik hoop ook in die van jou. Probeer deze beperkte overtuigingen te ontdekken en verander ze. Hoe vaker je dit ‘oefent’ en je hiervan bewust bent, zal dit langzamerhand een nieuwe gewoonte voor je worden.

Wil je meer weten over Don Miguel Ruiz? Kijk dan hier.HashtagsComments


bottom of page